Join the API Movement!

Bekijk de video’s en kom alles te weten over API’s,
de eerste stap naar Common Ground!

 • Gemeente Helmond

  Met de koppeling naar Babyconnect is er sprake van een gebruiksvriendelijke, digitale gegevensuitwisseling: de geboortedatum- en tijd, verloskundige, locatie en plaats/gemeente worden direct opgehaald bij de bron, in de diverse geboorte- zorgsystemen. Hiermee worden de ouders ontlast want ze hoeven minder gegevens zelf in te vullen. Wanneer de kersverse ouders binnen OPENgeboorte inloggen met DigiD wordt de API aangeroepen.

 • Kwartiermakers sessie API Manager – gemeente Urk

  De eerste Kwartiermakers zijn bij elkaar gekomen om te praten over de aanpak van een eerste usecase in je organisatie én waar vind je die. Daarnaast hebben we vastgesteld dat we aan de slag gaan met de KVK API. Dirk Visser en Annemarie Stel vertellen je meer!

 • Gemeente Noordenveld

  Gemeente Noordenveld maakt stappen richting Common Ground door alle Niet Authentieke Objecten centraal te registreren en te beheren. Luister mee naar Wilma Geerlings, Informatiebeheerder bij deze gemeente.

 • Samenwerkings- organisatie de Wolden Hoogeveen

  Samenwerkingsorganisatie de Wolden Hoogeveen vertelt het belang van het hebben van een Makelaarsuite Testomgeving.

 • Samenwerkings- organisatie de Wolden Hoogeveen

  Samenwerkingsorganisatie de Wolden Hoogeveen vertelt in deze video hoe zij niet authentieke objecten registreren met de NAO module. Benieuwd hoe zij deze inzetten?

 • Gemeente Noordenveld

  Met de applicatie Niet Authentieke Objecten zorgt Wilma er voor dat haar gemeente haar gegevens op orde heeft. Maar dat doet ze ook voor de HR+ gegevens want ook daar ziet ze, voor met name Financiën, een verbetering voor de uitwisseling van gegevens.

Aansluiten op Common Ground lastig? Leer alles over de adoptie van Common Ground via API’s op dit platform! PinkRoccade gaat het land in om de verhalen en ervaringen op te halen bij gemeenten, samenwerkingen met Landelijke Voorzieningen en andere leveranciers.

Wat zijn de eerste stappen naar Common Ground? Hoe kunnen we met API’s aan de slag? En waarom zijn API’s belangrijk?

Samen rijden we naar de toekomst met Common Ground!

API's on Tour video's

Bekijk hier de meest recente video’s over API’s en Common Ground. Benieuwd naar meer video’s? Zoek dan in onze bibliotheek.

FAQ

De meeste gestelde vragen hebben we voor je verzameld! Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen.

 • Wat is Common Ground?

  Common Ground is de informatiekundige visie waarmee gemeenten collectief de informatievoorziening eenvoudiger, flexibeler en slimmer gaan inrichten.

  Dit zijn belangrijke randvoorwaarden bij het snel en flexibel realiseren van diverse maatschappelijke opgaven – zoals de uitvoering van het klimaatakkoord, het verbeteren van het financiële overzicht in de zorg, en het handhaven van de openbare orde.

  Met Common Ground wordt het mogelijk om mensgerichte, regelarme en transparante dienstverlening aan te bieden.
  Bron: VNG

 • Waarom gaan we aan de slag met API's?

  Onder de vlag van Common Ground werken we samen met
  gemeenten en leveranciers aan een nieuwe manier van
  gegevensuitwisseling. Om de doelstellingen van Common Ground te behalen maakt StUF plaats voor moderne API’s.

  Met API’s zijn we in staat om sneller en flexibeler koppelvlakken te realiseren, efficiënter gegevens uit te wisselen en bij het toenemend gebruik van gegevens in de keten te blijven voldoen aan privacywetgeving.

 • Waarom heb ik een API Manager nodig?

  Onder de vlag van Common Ground werken we samen met gemeenten en leveranciers aan een nieuwe manier van gegevensuitwisseling.

  Om de doelstellingen van Common Ground te behalen maakt StUF plaats voor moderne API’s; de zogenaamde REST JSON-API’s. Dit om sneller en flexibeler koppelvlakken te realiseren, efficiënter gegevens uit te wisselen en bij het toenemend gebruik van gegevens in de keten te blijven voldoen aan privacywetgeving.

  Om deze nieuwe manier van gegevensuitwisseling te ondersteunen is naast de ESB/Gemeentelijke Servicebus een API Management-platform nodig om het gebruik van de moderne API’s te faciliteren (managen).

 • Wanneer gaan de eerste Taak Specifieke Applicaties over van StUF naar API’s?

  Dit verschilt per Taak Specifieke Applicatie. Daar waar de ene leverancier al concrete stappen zet richting Common Ground en de adoptie van de nieuwe API’s, heeft een andere leverancier nog andere prioriteiten.

  Dit is helaas de praktijk. PinkRoccade is in nauw contact met een groot aantal leveranciers en gemeenten om dit te concretiseren. In onze ervaring bieden applicaties of apps die nog geen standaard als StUF ondersteunen en misschien gegevens nog op een oneigenlijke manier raadplegen goede kansen om de nieuwe API’s te adopteren.

  In samenwerking met de VNG, gemeenten én leveranciers van derden zijn we in gesprek over het verplicht gebruik van de ZGW API’s. Common Ground gaat pas echt een succes worden als iedereen commitment geeft en we een houdbaarheidsdatum op de huidige standaarden plakken. Een verplichting dwingt leveranciers om hun applicaties aan te passen en voorkomt dat zij dubbele standaarden moeten onderhouden.

  Wij sluiten niet uit dat na de verplichting van de ZGW API’s andere API’s zullen volgen en de overgang van StUF naar API’s langs een dergelijke route wordt versneld.

 • Wanneer gaat API de standaard worden in plaats van StUF?

  Samen met VNG, gemeenten en andere leveranciers werken wij aan het op- en vaststellen van de API-specificaties zoals Haal Centraal, Verwerking logging, Zaakgericht werken en Notificaties.

  Na het opstellen van de API-specificaties volgt het traject van standaardisatie en implementatie in het gemeentelijk applicatielandschap.

  Vanaf dat moment is de adoptie van de nieuwe standaard door gemeenten, marktpartijen en bronhouders bepalend voor het moment dat we afscheid kunnen nemen van StUF. Betrokken partijen zoals de VNG en PinkRoccade verwachten dat hier zeker 5-10 jaar voor nodig zal zijn.

  Het integratieplatform van PinkRoccade: iConnect, ondersteunt beide standaarden zolang als dit nodig is, waardoor we samen met de gemeente de transitie naar Common Ground tot een succes maken.

 • Wat merken de inwoners van mijn gemeente van API's?

  Vaak worden de Haal Centraal API’s gezien als een technologische vernieuwing. Deze leveren alleen nog geen zichtbare bijdrage aan inwoners en bedrijven.

  Wij adviseren gemeenten om API’s niet te zien als een technologische vernieuwing, maar als een toegevoegde waarde in het realiseren van efficiëntere werkprocessen en het laagdrempeliger gebruiken van gegevens via modernere standaarden. En als je dat dan doet voor de werkprocessen waar je direct met inwoners en bedrijven in contact staat, dan gaan zij dat zeker op een positieve manier merken!

Volg ons op LinkedIn #APIMovement

Join the API Movement! Heb jij een interessante usecase en wil je deze delen? Laat het ons weten dan maken we graag een afspraak met je.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.